powrót do menu  
     
Składniki  

1kg kapusty kiszonej
1.2kg kapusty świeżej
0.5kg mięsa
3 kiełbasy śląskie
boczek krojony w kostkę (odrobinę)
trochę wina czerwonego
142g koncentrat pomidorowy
grzyby suszone

3 liście laurowy
5 kulek ziela angielskiego
5 kulek pieprzu
przyprawa do bigosu

łyżeczka cukru

     
Przygotowanie  

dzień 1:
grzyby namoczyć w ciepłej wodzie...czekać...

dzień 2:
kapustę kiszoną odsączyć.. jeśli za kwaśna - przelać wodą
kapustę świeżą pokroić w ćwiartki a potem poszatkować. wrzucić do wielkiego gara.
kapustę kiszoną trochę pokroić, żeby się potem nie ciągnęła za długo i do gara

połowę mięsa w kawałkach, jedną kiełbasę pokrojoną wrzucić do gara i zalać wodą 2cm ponad poziom zawartości dodać przyprawy i zagotować

w międzyczasie na boczku krojonym usmażyć pozostałe dwie kiełbasy (nie trzeba oleju).. potem dodać mięso i usmażyć. na koniec dodać trochę wina, tak żeby pływało.

gdy gar się zagotuje dodać zawartość patelni, koncentrat, łyżeczkę cukru i gotować na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie.

dodać grzyby i odstawić do następnego dnia.

dzień 3:
podgrzać gar aż się zagotuje i doprawić do smaku

dzień 4:
podgrzać gar aż się zagotuje - można próbować.. doprawić do smaku

dzień 5:
podgrzać gar aż się zagotuje - można podawać.