powrót do menu  
     
Składniki  

2 szklanki m±ki pszennej
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 szklanki cukru pudru
185  g masła
3 duże żółtka
1 łyżka gęstej kwa¶nej ¶mietany
1 kg rabarbaru
6 łyżek cukru
1/2 szklanki dżemu truskawkowego (albo innego)

Kruszonka:
185 g m±ki pszennej
100 g cukru
125 g masła
cukier waniliowy (1 opakowanie)


     
Przygotowanie  

M±kę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło, zółtka, ¶mietanę i zagnie¶ć ciasto. Uformować w wałek, zawin±ć w folię i odstawić na 30min do lodówki/zamrażalnika

Piekarnik na 180st. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blachę 23x33cm i wylepić dno. Podpiec 15-20min na złocisty kolor.

Rabarbar obrać, umyć, pokroić na 1cm kawałki. Wrzucić na such± patelnię i posypać cukrem. Podgrzać na dużym ogniu aż pu¶ci sok (2-3min). Ods±czyć nadmiar soku (dobry do picia po rozcieńczeniu).

Kruszonka: m±kę zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w rondelku i bardzo mocno rozgrzać. Wrz±cym zalać such składniki i wymieszać łyżk±.

Przestudzone ciasto posmarować dżemem, wyłożyć ods±czony rabarbar, posypać łyżk± tartej bułki i posypać kruszonkę.

Piec 30-40min w 180st.

Rabarbar Blacha

Rabarbar z bliska