powrót do menu  
     
Składniki  

200g śliwek suszonych
2 szklanki wina białego półwytrawnego
1kg wieprzowiny bez kości

4 ząbki czosnku
mięta, majeranek, rozmaryn, zioła prowansalskie, listek laurowy, papryka słodka, pieprz, pikantna mieszkana pieprzy, tymianek

     
Przygotowanie  

dzień 1:
śliwki namoczyć w dwóch szklankach białego wina i poczekać do rana. w międzyczasie mięso obtoczyć w przyprawach i czosnku pokrojonym w plasterki i polać oliwą wstawić do lodówki

dzień 2:
mięso przekroić w środku tak aby utworzył się kanał i nafaszerować tyle śliwek ile się zmieści (wszystkie nie wejdą)

dzień 3:
mięso włożyć do żaroodpornego naczynia na 2h w 180st. co 20min polewać winem w którym wcześniej stały śliwki. pod koniec dodać resztę sliwek.

podawać np. z buraczkami i ziemniakami