powrót do menu  
     
Sk³adniki  

Sos grecki:
45 dkg marchewki,
15 dkg pietruszki
20 dkg selera,
30 dkg cebuli
15 - 20 dkg kon. pomidorowego
przyprawy - cukier,
sol,
papryka,
ziele ang.
lisc laurowy,
pieprz (musztarda,ocet lub kwasek)

Ryba:
1kg ryby - filet

     
Przygotowanie  

Sos grecki:
Warzywa obrac i pokroic na "zapalke" (slupki 3cm), Cebule w polkrazki.
Wlac na patelnie pol szklanki oleju i wrzucic warzywa i dodac 1/4 szkl. wody. dusic do miekkosci na malym
ogniu pod przykryciem (jakies 20min).
Kilka razy zamieszac. Dodac koncentrat i przyprawy.
Dusic jeszcze jakies 10 min na b. malym ogniu.
Jezeli jest zbyt gesty dodac troche goracej wody.
Sos powinien byc dosc gesty i slodko-kwasny.
Najlepiej sprawdzic czy jest dobrze doprawiony
wykldajac troche na talerzyk i wystudzuic.

Ryba:
Rybe pokroic na kawalki raczej niezbyt duze osuszyc na papierowym reczniku. Obtoczyc w mace ale nadmiar jej otrzepac. Wlozyc na bardzo goracy olej i usmazyc lekko solac z obu stron.

Usmazona rybe wylozyc do naczynia i polac goracym sosem.
Lub ukladac wartwami.
Jest lepsza gdy troche "przegryzie sie" w przykrytym naczyniu.