powrót do menu  
     
Składniki   • 200 g liści szpinaku, oderwane łodyżki
• 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
• 2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie)
• 175 g suszonych pomidorów w oleju
• 100 g sera feta, pokruszonego
• 8 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
• 4 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na patelni
• 2 jajka
• 125 g ciasta fillo albo francuskiego
     
Przygotowanie  
  • Szpinak włożyć na dużą patelnię lub do garnka, wlać 3 łyżki wody i mieszając gotować przez chwilę aż szpinak zwiędnie. Przełożyć na sito, odsączyć, dokładnie odcisnąć płyn, pokroić, doprawić gałką i miętą. Wymieszać z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi.
  • Dodać ser feta, oliwki, orzeszki pinii i jajka, dokładnie wymieszać.
  • Przygotować okrągłą formę na ciasto o średnicy 22 cm z wyjmowanym dnem lub zdejmowaną obręczą.
  • Delikatnie rozwinąć ciasto fillo.
  • Jeden płat ciasta maznąć w kilku miejscach olejem z suszonych pomidorów.
  • Włożyć do przygotowanej formy, olejem do dna formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz.
  • Maznąć olejem kolejny płat ciasta i ułożyć go w formie, nieco dalej od pierwszego.
  • Układać kolejne płaty, pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch.
  • Wyłożyć farsz, zawinąć wystające ciasto do środka, przykrywając dokładnie farsz.
  • Maznąć dodatkowym olejem i rozłożyć kawałki odłożonego ciasta na wierzchu tarty.
  • Piec przez 30 minut w 180st na złoty kolor.
  • Wyjąć z formy, pokroić i podawać z oliwą z oliwek, solą morską i tzatzikami lub sałatką.
  • Tartę można też odgrzewać i zamrażać.