powrót do menu  
     
Składniki  

2.5 szklanki marchwi startej na papkę (bez odciskania soku),
5 żółtek i 5 białek,
1,5 szklanki cukru-pudru,
2 szklanki m±ki tortowej,
szklanka oleju,
po czubatej łyżeczce: proszek do pieczenia i soda,
po dwie łyżeczki: kakao i cynamon.

rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa
     
Przygotowanie  

Utrzeć marchewkę

Ubić pianę z białek. W innym, większym naczyniu utrzeć mikserem żółtka z cukrem-pudrem

Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Dodać na przemian po trochu 2 szklanki m±ki wymieszanej z proszkiem, sod± 2 łyżeczkami cynamonu i 2 łyżeczkami kakao + szklankę oleju

Na końcu dodać start± marchewkę i bakalie.

Tortownica wysmarowana bułk± tart± - piec 180st 45min