powrót do menu  
     
Składniki  

8 kabaczków nie za dużych
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
puszka pomidorów
2 cebule
4 ząbki czosnku
200g pieczarek
papryka zółta i czerwona
ser zółty
mięso mielone (opcjonalnie)

pieprz, tymianek, zioła prowansalskie, estragon, majeranek, bazylia, papryka słodka inne przyprawy do smaku

     
Przygotowanie  

cebulę pokroić i ćwierć talarki, pieczarki w plasterki - usmażyć na patelnii z tymiankiem i pieprzem

dodać pokrojoną w kostkę paprykę i startą na tarce marchewkę z pietruszką, przyprawić resztą przypraw i dusić na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. dodać puszkę pomidorów.

opcjonalnie oddzielnie usmażyć mieso i dodać do warzyw.

kabaczki przekroić na pół - wydrązyć środek. żarodporne naczynie posmarować masłem i oliwą. ułożyć kabaczki i położyć farsz po czym posypać żółtym serem.

zapiekać 15min w 180st.