powrót do menu  
     
Składniki  

0.5kg bakalii (100g rodzynek, 100g sliwek suszonych, 100g fig, 100g orzechów, 100g moreli, trochę skórek kandyzowanych)
250g margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 jajek
2 szklanki m±ki + kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki rumu/spirytusu
Skórka i sok z 1 cytryny

     
Przygotowanie  

Bakalie pokroić drobno i obtoczyć w 2 łyżkach m±ki

margarynę zmiksować dodaj±c po jedynym jajku

dodać cukier puder i dalej miksować

m±kę z proszkiem do pieczenia dodawać po jednej łyżeczce

dodać sok z cytryny + skórka + alkohol

wsypać bakalie

włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45-60minut w 180st z termoobiegiem

Keks