powrót do menu  
     
Składniki  

1kg maku
1kg cukru
1kg bakalii (figi, suszone morele, rodzynki, orzechy laskowe, włoskie, migdały, etc.)
1l mleka

proporcje 1:1:1:1 (np. można zrobić z 4kg maku, cukru, bakalii i 4l mleka - też wyjdzie)

     
Przygotowanie  

Zagotować garnek wody, wrzucić cały mak żeby sie sparzył.
Odlać wodę (o tyle o ile się da - reszta wsiąknie w mak)

Mak zemleć maszynką do mięsa (x1 na drobnym sitku albo 2x na normalnym)

Bakalie przygotować - orzechy pokroić w kosteczkę, migdały obrać ze skórek (albo kupić obrane), pokroić wszystko w kostkę.

Na dnie garnka zagotować odrobnę wody, wlać mleko + cukier i ciągle mieszać. Po zagotowaniu dodać mak i mieszać aż do zagotowania. Dodać balaklie i gotować jeszcze przez chwilę.

Dobre na ciepło i zimno :-)