powrót do menu  
     
Składniki  

0.5kg mięsa mielonego (wołowina)
2 cebule
4 średnie oberżyny (z 15cm)
3 papryki
2 puszki pomidorów krojonych
przyprawy: pierprz, chili, papryka ostra i łagodna, etc.

     
Przygotowanie  

2 oberżyny obrać, wszystkie oberżyny pokroić na plastry 0.5cm. żeby nie ciemniały na powietrzu - włóż je do wody z solą

usmażyć cebulę, potem mięso przyprawione stosunkowo ostro, dodać usmażoną cebulę i na koniec dwie puszki pomidorów

oberżyny usmażyć w dość dużej ilości oleju (wpijają) i odsączyć na ręczniku papierowym. smażyć trzeba pojedynczo - tak żeby się plastry nie nakładały na siebie.

na dno i boki żaroodpornego nadzienia połóż nie obrane oberżyny (one będą trzymać kształt). potem warstwa mięsa. potem warstwa papryki pokrojonej w krążki, potem warstwa bakłażanów (już obranych), potem mięso, bakłażany... ostatnia warstwa do mięso i z góry papryka. z reguły wystarcza na 3 warstwy mięsa (wliczając ostatnią)

piec w 200st przez 15-20min.