powrót do menu  
     
Składniki  

1kg cebuli
3 ząbki czosnku
100g masła
1 łyżka tymianku
listek laurowy
szałwia
1 szklanka białego wina wytrawnego
bulion warzywny (1l)
1 kieliszek koniaku
grzanki - czosnek i szczypta chili

ser (gruyere o lekko orzechowym smaku lub ementaler albo comte)

     
Przygotowanie  

cebulę pokrojoną w plasterki dusimy na wolnym ogniu z masłem aż stanie się miękka i przeźroczysta wtedy dodać przyprawy i czosnek.

po 40min duszenia zwiększyć ogień by cebula nabrała koloru brązowego. można dodać łyżkę mąki dla zagęszczenia

dodać szklankę wina - poczekać aż odparuje i wlać gorący bulion

zupę gotować na małym ogniu przez 30min zdejmując z wierzchu tworzącą się pianę. doprawić solą i pieprzem.

o ostatnim momencie dodać kieliszek koniaku dla dopełnienia smaku

grzanki - na oliwie pokroić chleb w kostkę, 2 łyżki oliwy, utarty ząbek czosnku i szczypta chili

zupę nalać w żaroodporne miseczki, zasypać grzankami i grubą warstwą tartego sera i wstawić do piekarnika aż zupa nie zacznie się gotować.